Tips voor slecht werkend dubbel spons filter.

vaak wordt er geroepen mijn spons filters slippen te dicht , mijn luchtpomp gaat het steeds slechter doen, mijn waterverplaatsing wordt steeds minder tot zelfs “hij werkt niet meer ( ik moet maar een nieuw spons filter em pomp gaan kopen) .”

Vaak ligt de oorzaak voor een hoop mensen niet direct zichbaar.

Sommige roepen dan het dikke buisje is te ver in lucht aansluiting gedrukt, trek hem er maar een beetje uit en dan komt lucht er wel door heen maar daarbij meen je de oorzaak niet weg en daarbij zullen de luchtbellen alleen maar groter zijn (buitenom de extra geluid wat het gaat geven.)

De oorzaak is voor vele een raadsel maar ik zal proberen enige verklaring te geven voor dit fenomeen.

Haal eerst het onderste gedeelte eens van het dubbel spons filter (net onder lucht aansluiting)

Verwijder nu even de buis aan de bovenzijde van de luchtaansluiting .

Waarom zou u zeggen?

Het systeem werkt volgens het volgende principe. Via de luchtaansluiting wordt er lucht langs het dikke buisje naar beneden gedrukt. Daar wordt het opgedeeld in kleine luchtbelletjes doordat de lucht via div uitsparingen in de binnenzijde naar buiten willen komen

In 99 % van de gevallen waar het niet meer goed gaat zal dit niet meer lukken omdat wegens vervuiling de uitsparingen zijn vol gelopen met vuil. Gevolg geen of weinig lucht wordt toe gelaten tot de binnenkant van dikke buis die juist moet zorgen dat filters worden aangezogen en er enige stroming ontstaat.

Wat kan je doen?

2 dingen eigenlijk:

Controleer of de lucht ingang geen weerstand kent, daar kan ook vervuiling ontstaan. Mocht dit zo zijn dan zou je bv met een boortje 5 ( handmatig!!! ) met een draaiende beweging het vuil er uit kunnen halen.

Wat vaker de oorzaak is is dat de uitsparingen binnenin het lucht gedeelte vuil zijn . Probeer deze zo goed mogelijk schoon te maken, het handigste hiervoor is een z.g. pijpborstel maar die heeft niet iedereen. Door b.v. met een tandenstoker of iets dergelijks de uitsparingen weer vrij te maken onder stromend water zal het geheel straks ook weer werken.

Uiteindelijk zal het na schoon maken er weer zo uit moeten zien

ik heb bewust even het dikke buisje terug geplaatst om even te laten zien waar uiteindelijk de kleinere luchtbelletjes uit horen te komen. Zoals u nu mogelijk zou begrijpen , indien de uitsparingen vol zitten met vuil gaat dat niet meer lukken.

Is alles schoon dan kan hij bak weer in , meestal staan mensen dan verbaast te kijken hoe hard/ snel de luchtopvoer weer werkt. De filtering is dan weer optimaal.

Natuurlijk kan een spons op den duur ook slechter (dicht geslipt) worden. Dit is heel snel te controleren, laat systeem draaien, komt er weinig stroming uit trek dan een van de 2 spons filters even van het systeem. Gaan hij dan ineens harder stromen dan is spons filter flink vuil of in ergste geval dichtgeslipt en in sommige gevallen niet meer te redden dan. Een ultrasoon badje wil een echt dicht geslipt sponsfilter nog wel een redden.

Gaat de stroming na het verwijderen van een van de 2 sponzen niet omhoog dan heeft u een blokkade door vuil zoals hierboven omschreven.

TIP .

De meeste mensen maken om de bepaalde tijd een van de 2 spons filters schoon en plaatsen die terug . De volgende keer is de ander aan de beurt maar niemand maakt eigenlijk de binnenzijde van het systeem dan schoon . Doe dit elke 3 maanden even, het kost weinig tijd en u houd een optimale stroming en filtering.

Mocht sponsfilter echt niet meer goed werken dan kunt u hier de vervanger vinden (https://shrimplovers.nl/product/dubbel-spons-filter/)