Informatie.

Hier vind u informatie over de volgende onderwerpen:

Sulawesi Garnalen

Sulawesi Garnalen

Het lijkt vaak moeilijker dan het in werkelijkheid is maar er zijn enige spelregels.

Wil je het 100% goed doen neem het volgende in acht:

–temperatuur minimaal 27 a 28 gr.

–Osmose met  sulawesi zout 7.5 en voor de lastige soorten zelfs 8.5. ( later kom ik er in dit bericht op terug). Inmiddels is er ook Refugium sulawesi zout 8.0 .Deze zit net tussen deze 2 waardes in .

–Gewone grindbodem of quartsgrind

–Zorg voor genoeg steen oppervlakte om algjes op te vormen, leisteen op de bodem is een aanwinst voor oppervlakte voor algjes

–Weinig tot geen plantjes of mosjes

–Lage doorstroomsnelheid, deze soort is vrij klein en kan zeker niet tegen te hoge stroming.

–Een stuk driftwood of dergelijk is zeker aan te bevelen. 

–Vrij sterke verlichting om alg aangroei te bevorderen.

–Zorg voor grotjes en kraters tussen de stenen waar ze zich in kunnen verstoppen.

–Zowel dragon stone of lavasteen is inzetbaar.

–Draai bak minimaal 6 tot 8 weken in zodat er een flinke  biofilm en algjes heeft gevormd, dit is voor 95 % hun eten dus te weinig en ze zijn zo uit gegeten met alle gevolgen van dien.

cardina dennerle ( nederlandse naam kardinaal garnaal)

Van oorsprong leven deze mooie garnaaltje met een vrij hoge Ph. Vandaar er ook met speciaal zout wordt gewerkt.

Maar hier ligt ook het lastigste punt, het sulawesi zout 7.5 lost makkelijk op maar als je 8.5 wilt gebruiken zal je gebruik moeten maken van co2 tijdens het klaar maken om zout goed op te laten lossen.

Vandaar dat de meeste gewoon 7.5 gebruiken en dat is voor 85% van de sulawesi garnaaltjes prima ( uitzondering is bv harlekijn garnaal , die heeft echt 8.5 nodig) .

NOTE: Inmiddels is er ook Refugium Sulawesi zout 8.0 , deze lost perfect op en zo kom je netjes tussen deze 7.5 en de 8.5 in te zitten. (Op moment dat ik deze beschrijving schreef was het er nog niet , inmiddels draaien 2 bakken bij mij op dit nieuwe zout , een aanrader. (Zie shop in afdeling Refugium)

Er zijn ook kwekers die op leidingwater draaien , voor sommige zal dit mogelijk goed werken maar vaak kom je bedrogen uit als je leidingwater toch even anders is als de kweker . Uitval zal in eerste instantie wel mee vallen maar of kweek van de grond komt is deel2.

Even een praktijk voorbeeld van mijzelf, gekocht bij iemand uit Den Haag ( op leidingwater). na controle bleek mijn leidingwater maar weinig af te wijken t.o.v. kweker dus ook poging gedaan op leiding water. na maanden weinig tot geen jongen en de jongen  overleefde het nauwelijks.

Lag dit aan de beestjes ? Nee maar meer aan de omstandigheden. Aan bak zelf niets veranderd maar wel bij elke waterwissel ( 10% per week, ze houden van super schoon water) het water wat ik verwijderde vervangen voor osmose met 7.5 zout. zo werd de bak langzaam maar zeker toch een osmose bak met sulawesi zout. Dit wel langzaam in bak laten overdruppelen om ze te laten wennen. Gevolg was dat ineens de kweek na een paar weken als een malle los kwam en de overleving van de jonge garnaaltje ook.

Voeding voor deze garnaaltjes bestaat voor 95 % uit de algjes die ze van stenen en ramen eten. Ze komen dus zeker niets te kort in een goed ingedraaide bak. Om te zorgen dat de biofilm blijft bestaan geef ik elke week een beetje bacter AE ter grote van een rijstkorrel.

Om ze soms toch iets anders te geven gebruik ik soms de producten van Aqua Tropica ( zie ook webshop/ speciaal voor sulawesi). dit is niet noodzakelijk maar in mijn ogen eens in de zoveel tijd wel een toevoeging .

Dit wissel ik ook wel eens af met Tima Basic paste ( doperwt grote).

Sulawesi slakken (Tylomelania) zijn een leuke toevoeging aan bak en nuttig. Ze zullen de voedselresten op ruimen en houden bak gezond. wees niet bang voor dit soort slakken , ze krijgen maar eens per maand een jong als je mazzel hebt. Daarbij zijn ze ook nog eens leuk van kleur en hoppen als een konijn door de bak.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kan dat altijd, stuur een mail naar info@shrimplovers.nl of via facebook

Zie voor gebruikte producten even https://shrimplovers.nl/product-categorie/speciaal-voor-sulawesi-garnalen-slakken/